30 Jun
30Jun

Upravo završeni trodnevni EMDR seminar „Introduction to Treatment of Trauma Related Dissociation with EMDR Therapy“ bio je namijenjen polaznicima koji su prethodno uspješno završili EMDR edukacije razine 1 i razine 2 (osnovna razina), a bavio se teorijom strukturne disocijacije osobnosti kako bi se sudionicima omogućilo razumijevanje kliničkih fenomena i simptoma koji prate tešku traumatizaciju.

Seminar je proveo Dr. Roger Solomon, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području trauma vezanih uz disocijacije i EMDR terapiju - psiholog i psihoterapeut specijaliziran za područja traume i tugovanja, viši predavač EMDR Instituta koji pruža osnovnu i naprednu obuku iz EMDR psihoterapijskog pristupa na međunarodnoj razini. Trenutno radi i kao konzultant Senata SAD-a, NASA-e te nekoliko agencija za provođenje zakona. Dr. Solomon je ekspert u složenim traumama te surađuje s dr. sc. Onno van der Hart i drugim ekspertima na korištenju EMDR-a na temelju teorije strukturne disocijacije osobnosti (The Structural Dissociation of the Personality (TDSP)). Napisao je 46 članaka i poglavlja u knjigama koja se bave tugovanjem, traumom, složenom traumom i disocijacijom.

Dr. Solomon približio je mogućnosti EMDR terapije i modifikacije za ovu populaciju, predstavio fazno orijentirani tretman i rad s “dijelovima” osobnosti, što je ilustrirao kroz primjere slučajeva i video zapise seansi liječenja. Kako je i sam naglasio „ne educiram ja, već video snimke EMDR seansi na kojima sam aktivno sudjelovao“. No to je odviše skromno – iako stoji tvrdnja da su video snimke koje nam je predstavio plod dugogodišnjeg rada i predstavljaju vrhunski materijal za edukacije, pomno složen plan edukacije, jasna struktura, optimalan odnos teorijskih dijelova, video demonstracija i praktičnog rada su zapravo razlog da polaznici kažu da je ovo najbolja edukacija na kojoj su ikada bili. Također, video demonstracije nisu unaprijed odabrane, već ih je dr. Solomon pomno birao na licu mjesta, s obzirom na specifični fokus rada polaznika,diskusiju i upite polaznika što je uistinu rijetkost. 

Prvi dan seminara otvoren je prikazom teorije strukturne disocijacije osobnosti, fazno orijentiranog tretmana i kompleksnih trauma, s posebnim naglaskom na prvu fazu fazno orijentiranog tretmana.

Nakon teorijskog dijela ilustrirao je obrađene teme video prikazima kliničkih fenomena, te ih dodatno pojasnio uz video isječke.

Na kraju prvog dana u praktičnom dijelu seminara, odnosno rada s dijelovima osobnosti, sudionici su imali zadatak vježbati naučeno u parovima i uz superviziju dr. Solomona.

Drugi dan seminara bio je fokusiran na rad s dijelovima osobnosti, gdje su upravo odbrani video prikazi došli do punog izražaja i ovaj seminar učinili životnim i iskustvenim.

U drugom dijelu dana naglasak je bio na praktičnim vježbama korištenja Fraserove disocijativne tablice, odnosno „mjesta susreta“.

Treći i završni dan seminara počeo je razmatranjem EMDR tehnike i rada na sjećanjima (druga faza fazno orijentiranog tretmana), kroz video prikaze i demonstraciju rada s polaznicima.

U nastavku je obrađen pojam integracije osobnosti, odnosno treća faza fazno orijentiranog tretmana uz aktivnu i konstruktivnu diskusiju svih sudionika, povratne informacije i nadogradnju stečenog znanja.

Naposljetku, seminar je završen svečanom dodjelom certifikata polaznicima. Ali ne, zapravo nije tako završio…završio je zagrljajima i srdačnim pozdravima, uz obećanje da ćemo se svi ponovno opet uskoro sresti na još jednom izvanrednom seminaru.

Hvala Županijskoj specijalnoj bolnici Insula koja nam je ustupila prekrasan prostor, kao i njenim djelatnicima koji su nastavili volonterski podupirati rad naše udruge, kako je bilo i od samog početka. 

Velika zahvala dr. Rogeru Solomonu, što je s nama podijelio ogromno znanje iz ovog specifičnog područja, te što nam je pokazao kako vrhunski stručnjaci provode edukacije .Zahvalni smo i dr. Vesni Bogdanović na nesebično podršci u organizaciji i provedbi edukacije, a posebice na činjenici da je motivirala dr. Solomona da dođe na Rab i s nama podijeli svoje impresivno znanje i pristup. 

Naposljetku, najveća zahvala ide polaznicima - EMDR stručnjacima iz Nizozemske, Srbije i Hrvatske – jer su nam ukazali svoje povjerenje, prepoznali potencijal ove edukacije i objeručke ga prihvatili. I žele još ovakvih edukacija…naša misija je ispunjavati upravo takve želje.