Nažalost, registracija je završena.

Trodnevni stručni EMDR seminar „Utilization of EMDR Therapy in the Treatment of Complex Trauma and Dissociative Symptoms“ mogu pohađati polaznici koji su prethodno uspješno završili EMDR edukacije razine 1 i razine 2 (osnovna razina), koje je proveo akreditirani edukator krovne organizacije, EMDR Europe Association. Ovaj stručni seminar treći je u nizu seminara na temu korištenja EMDR terapije u okviru tretmana kompleksnih trauma i teorije strukturne disocijacije osobnosti u organizaciji EMDR Hrvatska. Ponovno ga vodi dr. Roger Solomon, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka koji EMDR tretman primjenjuje na fenomene tugovanja, trauma, složenih trauma i disocijacija. Cilj seminara je integrirati EMDR pristup unutar fazno orijentiranog tretmana, na temelju teorije strukturne disocijacije osobnosti (TDSP), kako bi se terapeutima omogućilo učinkovito liječenje klijenata sa složenom traumom. Polaznici će po završetku seminara dobiti uvjerenje o sudjelovanju koje vrijedi kao potvrda ekvivalentna pet sati supervizije u okviru akreditacije za EMDR terapeuta praktičara.


 • Datum: 11.06.2024. 09:00 - 13.06.2024. 17:30
 • Lokacija Županijska specijalna bolnica Insula (ex Pshijatrijska bolnica Rab), Kampor 224, 51280, Kampor, Croatia (Karta)

Opis

OPIS SEMINARA

Cilj seminara je integrirati EMDR pristup unutar fazno orijentiranog tretmana, na temelju teorije strukturne disocijacije osobnosti (TDSP), kako bi se terapeutima omogućilo učinkovito liječenje klijenata sa složenom traumom. Nastavne točke bit će ilustrirane video zapisima sesija i popraćene praktičnim vježbama.

Polazi od definicije EMDR terapije kao učinkovitog i empirijski potkrijepljenog integrativnog psihoterapijskog pristupa liječenju traumatskih sjećanja. Na trenutne simptome se gleda kao na rezultat uznemirujućih iskustava koja nisu adekvatno obrađena te su kodirana u maladaptivnom obliku. Srž EMDR-a uključuje transmutaciju ovih disfunkcionalno pohranjenih iskustava u adaptivnu rezoluciju koja promiče psihičko zdravlje. Vođena modelom adaptivne obrade informacija (Adaptive Information Processing Model (AIP)), EMDR terapija je primjenjiva na široki stupanj poremećaja, uključujući složene traume. Složena trauma, iako ukorijenjena u sjećanjima na traumatizirajuće događaje koji su disfunkcionalno pohranjeni, može se bolje razumjeti i fenomenološki razraditi pomoću teorije strukturne disocijacije osobnosti (The Structural Dissociation of the Personality (TDSP)).

Prema TDSP-u, trauma može uzrokovati podjelu osobnosti na dijelove - dio odnosno dijelovi koji su uključeni u svakodnevni život (nazivaju se naizgled normalnim dijelom (Apparently Normal Part)) i dijelove koji drže disfunkcionalno pohranjena sjećanja "zaglavljena u vremenu" (nazivaju se Emocionalni dio (Emotional Part)), pri čemu svaki od tih dijelova ima vlastitu perspektivu u prvom licu i memorijske mreže. Prije obrade traumatskih sjećanja EMDR-om, osobama s težom traumom možda će trebati odgovarajuća stabilizacija kako bi se izbjeglo stimuliranje drugih sjećanja i emocionalnih dijelova koji su izvan klijentovog “prozora tolerancije”. Posljedično tome, važno je koristiti model fazno orijentiranog tretmana, koji uključuje tri faze:

 • stabilizaciju,
 • liječenje traumatskih sjećanja i 
 • (re)integraciju osobnosti.

U skladu s navedenim, stručni seminar će obrađivati sljedeće teme:

 • fazno orijentirani tretman i načine na koje je moguće integrirati faze EMDR terapije unutar ovog modela;
 • rad s dijelovima osobnosti (uključujući unutarnje mjesto susreta i učinkovito nošenje s različitih vrstama dijelova osobnosti);
 • primjena načela EMDR terapije za pripremu i stabilizaciju (npr. liječenje fobija koje održavaju simptome disocijativnosti pojačava susvijest, suradnju i suosjećanje među dijelovima osobnosti, kao i vremensku orijentaciju dijelova te povećava ukupni integrativni kapacitet klijenta);
 • strategije i izmjene standardnog EMDR protokola kako bi se olakšala obrada sjećanja, ostajući unutar pacijentova “prozora tolerancije”;
 • strategije za promicanje (re)integracije novih životnih vještina i perspektiva prilagodbe;
 • video snimke EMDR sesija za bolje razumijevanje kliničkih fenomena i terapijskog procesa;
 • praktični prikazi i praktikumi kako bi se polaznicima omogućila primjena stečenog znanja u praktičnom radu.

Više informacija o primjeni EMDR psihoterapijske tehnike možete pogledati na sljedećim mrežnim stranicama: www.emdr-croatia.org, www.emdr-europe.org, www.emdr.com, www.emdr-se-europe.org, www.emdria.com te www.emdr.it 


O TRENERU

Seminar provodi dr. sc. Roger Solomon, psiholog i psihoterapeut specijaliziran za područja traume i tugovanja. On je viši predavač EMDR Instituta te pruža osnovnu i naprednu obuku iz EMDR psihoterapijskog pristupa na međunarodnoj razini. Trenutno radi i kao konzultant Senata SAD-a, NASA-e te nekoliko agencija za provođenje zakona.

Dr. Solomon je pružao kliničke usluge i obuku FBI-u, Tajnoj službi, State Department-u, Uredu za alkohol, duhan i vatreno oružje, Ministarstvu pravosuđa (američkom odvjetništvu) te brojnim državnim i lokalnim organizacijama za provođenje zakona.

Dr. Solomon je ekspert u složenim traumama te surađuje s dr. sc. Onno van der Hart i drugim ekspertima na korištenju EMDR-a na temelju teorije strukturne disocijacije osobnosti (The Structural Dissociation of the Personality (TDSP)). Napisao je 46 članaka i poglavlja u knjigama koja se bave tugovanjem, traumom, složenom traumom i disocijacijom.

Više informacijama o treneru naći ćete ovdje.


PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE I PROGRAM EDUKACIJE

Molimo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje putem prijavnog obrasca na mrežnoj stranici udruge www.emdr-croatia.org ili putem adrese elektroničke pošte info@emdr-croatia.org, kako biste dobili podatke za uplatu kotizacije.

Broj sudionika je ograničen, a minimalan broj polaznika je 15.

U slučaju otkazivanja seminara, odnosno pomicanja na sljedeći mogući datum, izvršit će se povrat novca na zahtjev ili će se uplata smatrati važećom za novi termin. Svi polaznici seminara će prvog dana dobiti sve potrebne materijale za rad te po završetku uvjerenje o završenom seminaru.

Ovdje možete preuzeti program seminara.


POSEBNA NAPOMENA

Seminar će se odvijati na engleskom jeziku.


VAŽNE INFORMACIJE

Kotizacija: 400,00 EUR za early bird prijave (do 11. travnja 2024.), 500,00 EUR za prijave od 12. travnja-11. svibnja 2024.

Vrijeme održavanja seminara: 11.06.-13.06.2024.

Mjesto održavanja seminara: Županijska specijalna bolnica Insula, Kampor 224, 51280 Rab - za pronalazak lokacije u tražilicu Google karte upišite plus code: QPHC+QG Kampor


MOGUĆNOST SMJEŠTAJA

Otok Rab nudi niz kvalitetnih mogućnosti privatnog i hotelskog smještaja. Relevantne informacije su dostupne putem Turističke zajednice grada Raba.


KAKO DO RABA?

Otok Rab je s kopnom povezan s tri linije:

Upute za dolazak na seminar iz Pule, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Splita i Zadra možete naći na interaktivnoj mapi.

Polazište

Odredište

Preko / via

Prijevozno sredstvo

Vrijeme putovanja

Udaljenost (km)

Rasporedi i cjenici

Osijek

Rab

Zagreb

Osobno vozilo

5 sati i 40 minuta

495

Trajekt Stinica-Mišnjak

Osijek

Rab

Rijeka

Osobno vozilo / javni prijevoz

6 sati i 40 minuta

535

Autobus Osijek-Rijeka

Katamaran Rijeka-Rab

Trajekt Valbiska-Lopar

Trajekt Stinica-Mišnjak

Zagreb

Rab

Stinica

Osobno vozilo / javni prijevoz

3 sata i 20 minuta

215

Autobus Zagreb-Rab

Trajekt Stinica-Mišnjak

Zagreb

Rab

Rijeka

Osobno vozilo / javni prijevoz

4 sata i 30 minuta

260

Autobus Zagreb-Rijeka

Katamaran Rijeka-Rab

Trajekt Valbiska-Lopar

Trajekt Stinica-Mišnjak

Pula

Rab

Rijeka

Osobno vozilo / javni prijevoz

4 sata

210

Autobus Pula-Rijeka

Katamaran Rijeka-Rab

Trajekt Valbiska-Lopar

Trajekt Stinica-Mišnjak

Rijeka

Rab

--

Katamaran

1 sat i 45 minuta

80

Katamaran Rijeka-Rab

Rijeka

Rab

Valbiska (Krk)

Osobno vozilo

2 sata i 30 minuta

95

Trajekt Valbiska-Lopar

Rijeka

Rab

Stinica

Osobno vozilo / javni prijevoz

2 sata i 30 minuta

120

Autobus Rijeka-Rab

Trajekt Stinica-Mišnjak

Zadar

Rab

Stinica

Osobno vozilo

3 sata

140

Trajekt Stinica-Mišnjak

Split

Rab

Stinica

Osobno vozilo

4 sata

270

Trajekt Stinica-Mišnjak