Ovaj je događaj prošao.

Iskustvo s grupnom EMDR terapijom otvorilo je nove perspektive u EMDR pristupu, pri čemu se zadržava i proširuje izvorni pristup, a ponekad su čak i u većoj mjeri iskorištene prednosti koje su već poznate iz iskustava individualne terapije. Udruga EMDR Hrvatska u suradnji s udrugom EMDR Italia, pod pokroviteljstvom krovne udruge EMDR Europe, 22. siječnja 2021. godine organizira cjelodnevnu online edukaciju “Grupna EMDR terapija: Protokoli i mogućnosti primjene”. Edukaciji će prethoditi uvodno predstavljanje od strane organizatora događanja udruge EMDR Hrvatska i pokrovitelja događanja EMDR Europe Association, te plenarno predavanje o grupnoj EMDR terapiji koje je otvoreno za javnost. Edukacija je prvenstveno namijenjena članovima nacionalnih EMDR udruga iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Uz prethodnu prijavu i dostavljen dokaz o članstvu u jednoj od navedenih nacionalnih EMDR udruga, pristup online platformi za njih će biti besplatan. Za terapeute koji nisu članovi navedenih nacionalnih EMDR udruga, kotizacija za sudjelovanje iznosi 500,00 kn. Polaznici će po završetku edukacije dobiti uvjerenje o sudjelovanju koje vrijedi kao potvrda ekvivalentna tri sata supervizije u okviru akreditacije za EMDR terapeuta praktičara.


  • Datum: 22.01.2022. 09:00
  • Lokacija Online Događaj

Opis

UVODNO PREDSTAVLJANJE I PLENARNO PREDAVANJE O GRUPNOJ EMDR TERAPIJI

(otvoreno za javnost)


DATUM I VRIJEME: subota, 22. siječnja 2022., 9.00-10.00 sati

MJESTO ODRŽAVANJA: online, link za sudjelovanje: https://bit.ly/UvodnoPredstavljanjeEMDR

ORGANIZATOR: Udruga EMDR Hrvatska, Palit 91, 51280 Rab, www.emdr-croatia.org

SUORGANIZATOR: Associazione per l’EMDR in Italia, www.emdr.it

POKROVITELJ: EMDR Europe Association, www.emdr-europe.org


OPIS UVODNOG PREDSTAVLJANJA I PLENARNOG PREDAVANJA

Uoči edukacije “GRUPNA EMDR TERAPIJA: PROTOKOLI I MOGUĆNOSTI PRIMJENE” odvit će se uvodno predstavljanje i plenarno predavanje o grupnoj EMDR terapiji. Ovaj dio programa namijenjen je zainteresiranoj javnosti, posebice osobama koje žele doznati više o EMDR-u i razmišljaju o mogućnostima dodatne edukacije u okviru ovog psihoterapijskog pristupa.

Uvodnu riječ i predstavljanje programa edukacije od strane organizatora EMDR Hrvatska održat će predsjednica udruge, izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, dr. med., spec. psihijatar, grupni terapeut, EMDR level 2 terapeut. Zatim će uvodnu riječ u ime EMDR Europe preuzeti prof. dr. sc. Vesna Bogdanović, dr. med., psihijatar i analitički psihoterapeut, akreditirani trener EMDR Europe, supervizor EMDR Europe, EMDR Practitioner, predstavnik za zemlje jugoistočne Europe pri EMDR board Europe. Naposljetku, uvodno plenarno predavanje o grupnoj EMDR terapiji održat će Giada Maslovaric, psihoterapeut, EMDR supervizor i facilitator udruge EMDR Italia. 


MOGUĆNOST SUDJELOVANJA

Prethodna prijava za sudjelovanje na uvodnom predstavljanju i plenarnom predavanju nije potrebna, a sudjelovanje je omogućeno putem online servisa Microsoft Teams. Pristup putem sljedećeg linka: https://bit.ly/UvodnoPredstavljanjeEMDR


EDUKACIJA 

“GRUPNA EMDR TERAPIJA: PROTOKOLI I MOGUĆNOSTI PRIMJENE”

(sudjelovanje uz prethodnu prijavu na info@emdr-croatia.org)


DATUM I VRIJEME: subota, 22. siječnja 2022., 10.00-18.00 sati

MJESTO ODRŽAVANJA: online

ORGANIZATOR: Udruga EMDR Hrvatska, Palit 91, 51280 Rab, www.emdr-croatia.org

SUORGANIZATOR: Associazione per l’EMDR in Italia, www.emdr.it

POKROVITELJ: EMDR Europe Association, www.emdr-europe.org

KONTAKT: info@emdr-croatia.org

CIJENA EDUKACIJE: 

  • bez naknade za članove nacionalnih EMDR udruga iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine

  • 500,00 kn za sve ostale EMDR terapeute

ROK ZA PRIJAVU: 19. siječnja 2022.


OPIS EDUKACIJE

Posljednjih godina smo svjedoci brojnih događanja (pandemija, elementarne nepogode, klimatske promjene i katastrofe, socijalni nemiri, ratna zbivanja, ekonomske i druge migracije), koja imaju vrlo značajan utjecaj na pojedinca i grupe te mogu dovesti do značajne destabilizacije emocionalnog zdravlja i promjena ukupnog psihosocijalnog funkcioniranja. Ova stanja mogu biti uzrokom dubokih psihotrauma, osobnih i socijalnih kriza te zahtijevaju rad na ublažavanju i/ili otklanjanju njihovih posljedica.    

Praćenje i  poticaj na  samoozdravljenje osoba s težim psihotraumama je delikatno i složeno. Desenzibilizacija i re-elaboracija uz pomoć pokreta očiju (EMDR) poboljšala je i integrirala kliničku praksu velikog broja psihoterapeuta. 

Na koji način je moguće proširiti prednosti terapije na što veći broj ljudi kojima je potrebna pomoć stručnjaka? Kako ponuditi terapiju na visoko profesionalnoj  razini za mnoge koji si je ne mogu priuštiti? Ovo su samo neka od pitanja na koja ova edukacija nudi odgovor.

Iskustvo s grupnom EMDR terapijom otvorilo je nove perspektive u EMDR pristupu, pri čemu se zadržava i proširuje izvorni pristup, a ponekad su čak i u većoj mjeri iskorištene prednosti koje su već poznate iz iskustava individualne terapije.  

U situacijama gdje postoji veliki nesrazmjer, odnosno nedovoljan broj terapeuta u odnosu na broj osoba pogođenih nekim kolektivnim traumatskim događajem, rad u grupi pokazao se vrlo učinkovitim.

Udruga EMDR Hrvatska je punopravna članica EMDR Europe i do sada je uspješno organizirala nekoliko tečajeva prve i druge razine za terapeute namijenjenih uglavnom individualnoj terapiji. Unatoč činjenici da zbog niza faktora postoji rastuća potreba za uvođenjem grupne EMDR terapije U Hrvatskoj, do sada nismo imali priliku za edukaciju iz grupnog EMDR-a.

Rad s grupom dodatni je izazov za terapeuta jer ima svoje specifičnosti i prednosti.  

U okviru EMDR Europe postoji iskustvo kao i certificirani terapeuti koji su tijekom godina proveli niz grupnih EMDR terapija u situacijama kao što su elementarne nepogode (npr. potres), u sustavima ograničene slobode, nakon iznenadnih i dramatičnih traumatskih događaja, ali i u okviru restrukturiranja u velikim tvrtkama kada je potrebna značajna promjena perspektive i  instaliranje resursa i sl. Svaka grupa daje terapeutu mogućnosti dodatnog usavršavanja metodologije rada, imajući u centru pažnje trend rada grupe, ali ne gubeći pri tome fokus na pojedinca. Posljednjih godina mnogi EMDR psihoterapeuti u Italiji pridonijeli su unapređenju protokola rada u grupi u različitim kontekstima, pri čemu  grupe potiču iz različitih spektara poremećaja i stanja (poremećaji hranjenja, dječji spektar autizma, onkologija, itd.).

U prvom dijelu edukacije će biti predstavljeni temelji protokola za grupe koji slijedi osam faza standardnog EMDR protokola. Svaka faza će biti upotpunjena napomenama koje mogu bolje orijentirati kliničare koji žele pokrenuti grupnu EMDR terapiju sa svojim pacijentima.

Drugi dio edukacije odnosit će se na konkretnu kliničku primjenu grupnog EMDR-a u različitim dobnim skupinama. Počet će se  sa promjenama i pojednostavljenjima u primjeni protokola kod djece u predškolskoj dobi do tinejdžera.

Bit će prikazane i primjene protokola s pružateljima njege (caregivers) određenih vrsta pacijenata: roditelja djece s autizmom ili smetnjama u razvoju, partnerima ili djecom pacijenata s Alzheimerom, roditelja djece s kraniostenozom i drugim bolestima.

Posebna  pozornost će se posvetiti protokolu grupnog EMDR-a u kriznim situacijama te pri radu sa zdravstvenim radnicima i onima koji se prvi bave nastalom traumom (first responders) zbog tzv. vikarne traumatizacije.

Više informacija o primjeni EMDR metode možete pogledati na sljedećim mrežnim stranicama: www.emdr-croatia.org, www.emdr-europe.org, www.emdr.it, www.emdr-se-europe.org, www.emdr.ba, www.emdria.com te www.emdr.com.

Polaznici će po završetku edukacije dobiti uvjerenje o sudjelovanju koje vrijedi kao potvrda ekvivalentna tri sata supervizije u okviru akreditacije za EMDR terapeuta praktičara.


O TRENERU

Edukaciju će održati gđa Giada Maslovaric, psihoterapeut, EMDR supervizor i facilitator udruge EMDR Italia. 

Za medijaciju i simultano prevođenje je zamoljena Masha Romagnoli, EMDR practitioner. 

CV trenera možete preuzeti ovdje. 


PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE

Molimo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na edukaciji najkasnije do 19. siječnja putem adrese elektroničke pošte info@emdr-croatia.org, kako bi dobili podatke za uplatu kotizacije i poveznicu za pristup edukaciji.

Svi sudionici moraju dostaviti valjanu adresu elektroničke pošte na koju će dobiti poveznicu za pristup edukaciji.

Članovi nacionalnih EMDR udruga iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine moraju dostaviti dokaz o članstvu kako bi im bio omogućen pristup edukaciji bez naknade.

Polaznici će po završetku edukacije dobiti uvjerenje o sudjelovanju koje vrijedi kao potvrda ekvivalentna tri sata supervizije u okviru akreditacije za EMDR terapeuta praktičara.

Program edukacije možete preuzeti ovdje.


POSEBNA NAPOMENA

Edukacija će se odvijati na talijanskom jeziku sa simultanim prijevodom na hrvatski jezik putem online servisa Microsoft Teams. Sudionici će s linkom za pristup edukaciji dobiti i kratke smjernice za korištenje online servisa.